6. máj - každý rok

 Medzinárodný deň bez diét bol iniciovaný vo Veľkej Británii feministkou Mary Evans Youngovou a pripomína sa od roku 1992. Deň je oslavou tela, prijatie jeho tvarov a rozmanitostí. Cieľom je zvýšenie povedomia o nebezpečenstvách, ktoré spôsobujú poruchy príjmu potravy a zbavenie ľudí predsudkov a predstáv o dokonalom tele. Symbolom tohto dňa je modrá stuha.  (info z internetu- vyhľadané cez google)

Vznik kuchárskej alchýmie

Zase raz som pustila moju kuchársku fantáziu na voľnobeh.
Vzniklo z toho jedlo neopakovateľnej chuti . Či by som ho mala  zaradiť medzi jedlá zdravé alebo „choré“, to nech posúdi každý sám. Pre mňa bolo dôležité, že som si pochutnala ako skutočný labužník. Pre tých, ktorí sa neboja experimentovať, skúsim napísať, z čoho sa to skladalo a čo som s tými surovinami urobila.
Pôvodná myšlienka bola, že si uvarím špenát.
Pripravila som si nádobu, vybrala vrecko so špenátom z mrazáku a tešila som sa, že o pár minút budem mať plné bruško :- ). Prekvapenie nastalo, keď som otvorila vrecko a tam sa na mňa usmievali zmrazené špenátové guľôčky,(volalo sa to mrazené špenátové listy), ktoré odhliadnuc od farby, mi veľmi pripomínali, do guľatých tvarov strojom zviazanú, pokosenú trávu.
Začala sa kuchárska alchýmia.
Do horúcej masti som vysypala pol vrecka špenátových guľôčok, podliala deci vody, pridala pol mokka lyžičky cukru, toľko isto soli, toľko isto sušeného cesnaku a na špic noža bieleho korenia.
Kým sa  guľôčky v hrnci počas roztápania skamarátili s ostatnými prísadami, zmiešala som asi ¼ litra smotany na varenie so zemiakovým škrobom (asi toľko, čo sa vojde na polievkovú lyžicu), obohatila som to jedným celým vajcom, bez škrupiny. Vliala som túto jemne nažltlú tekutinu do roztopenej zelenej hmoty v hrnci a kým sa to celé zase skamarátilo a trošku zhustlo, pripravila som si prílohu.
Použila som 2 malé, vidličkou rozpučené, kocky syra Lučina, ktoré som zamiešala s tatárskou omáčkou, ktorej som nabrala za dve polievkové lyžice, prisypala som do toho na jemno nakrájanú zaváranú feferónku s najemno nakrájanou polovicou malej cibule a celú túto zmes som ponatierala do vnútra plátku arabského chleba. (arabský chlieb po odrezaní časti jeho okraja sa otvorí ako kapsa) Stočila som tú naplnenú kapsu ako palacinku a zajedala som hotovú špenátovú „kašu“ s takto upraveným chlebíkom.
Malo to zaujímavú, netradičnú chuť.

Bleskové farebné jedlo

            Bezhraničná chuť

Hlavná časť:
Dve veľké cibule nakrájať a upražiť do červena.
Pridať najemno sekaný zázvor,
jeden nasekaný strúčik cesnaku,
veľkoplodú bielu fazuľu(konzerva), 
popražiť a nakoniec pridať paprikovú nátierku „Hamé“ .
Na tanieri ozdobiť vločkami z morských rias „Nori“
Príloha:
zelerové hranolčeky, varená strúhaná cvikla, červená reďkovka

So Skipom na pleci

Varím hravo, papám zdravo.
Aby telo neplakalo, častejšie sa smialo

Skip Ross, je niekto, koho nepoznám. A predsa mi je blízky. Najmä vtedy, keď mu dovolím aby mi sadol na plece, a pre iných celkom nečujne, mi šeptal do ucha vetu:
je toto čo chceš ?
Vtom momente spozorniem a opýtam sa Esta, je toto čo chceš ? A potom podľa toho konám
Dnes ráno som vstala s myšlienkou na Skipa. Nasadila som si ho na plece a pustila som sa do varenia a pečenia. Celkom netradične.
Vzniklo z toho toto:
POLIEVKA
Varená brokolica s hráškom, ktorá po pridaní opraženej cibule a bazalkového pesta, 
pomocou  ponorného mixéra dostane krémovú konzistenciu. Pred papaním ozdobím polievkový krém troškou strúhaného syra

 

HLAVNÉ JEDLO
Varený karfiol, strúhaná varená cvikla, strúhaný syr. Dosť nevábne vyzerajúca zmes, je neuveriteľne sýta. Aj  chutí celkom dobre a hlavne – a to je pre mňa najdôležitejšie – pomáha mi „mladnúť“.

 

ZÁHRYZOK č. 1
Suroviny - 7 vajec rozdeliť na bielka a žĺtka  (potrebujeme len bielka do snehu), 1x vanilkový „bourbon“ puding, Sojové mlieko – odhadom – cca 3 deci, 1 celý väčší balík strúhaného kokosu, Hroznový cukor a kúsok normálneho masla
Zmiešať, natrieť na plech a sušiť cca 15 – 20 minút , sledujeme až kým chytí jemný nádych bielej raňajkovej kávy  ( nepiecť!)
Po nepečenom pečení, rozrezať na 4 rovnaké diely. Dva stredné diely namazať nejakým lekvárom, dva krajné preklopiť na namazanú časť. Nechať chladnúť, kým sa inde rozpustí ďalšie maslo, do ktorého patrí karobový prášok  a kokosová múčka ( kokosové mlieko suché) toľko aby z toho bola natierateľná zmes. Zlepence pekne ohnedíme posypeme kokosom, dochladíme, nakrájame  a mňam ham.
Zjeme.

 

ZÁHRYZOK č. 2
Suroviny - 3 banány bez šupky, karobový prášok -  cca 1 poriadne naložená polievková lyžica, 6 žĺtkov, hroznový cukor, ryžová múka– cca 3 poriadne naložené polievkové lyžice, 2 polievkové – nekopcovité lyžice oleja ( 100%oliváč), mokré sušené hrozienka a čučoriedky ( 100 + 150g), 1 obrovské olúpané nastrúhané jablko
Zmixovať vidličkou, nakopčekovať na  ryžový papier – zrolovať;  potrieť maslom s 1 žĺtkom , posypať bohato sezamom a dať piecť cca na 20 minút. Po vychladnutí radšej nechutnať, aby zostalo aj pre hostí :- )))

 

Jedlo na zjedenie :- ))

Výtvor v tanieri sa stratil v bruchu

  
  Pečené kelové listy,
  uprostred fantáziou  
  „oživené“ volské oko,
  obsypané, kolom-dokola, 
  strúhaným syrom,
  z troch strán sfarbené
  pikantným zeleninovým  picklesom.
  Chutilo

Moment prekvapenia

  

  Skôr ako som naložila dávku kávy
  do presso variča,
  rozdrvila som do nej malú feferónčičku.
  Zvedavo som prešľapovala, kým sa káva
  dostane do šálky.
  Ochutnala som. Nastal moment prekvapenia.
  Tá káva bola skvelá.

 

Miešané

Variť je radosť a nie veda.
Keď zmiešajú sa dobré veci, pokaziť sa jedlo nedá

      Pri tomto jedle sa miešali:

  Uvarený kel, uvarené zemiaky, cesnak,
  vajcia, sójová omáčka,
  sójové mlieko, ryžová múka,
  kukuričný škrob, hroznový olej.
  Pred pečením posypať mletou
  červenou paprikou.
  Krájanie a zdobenie, je podľa fantázie
  a chuti každého hladného tvora

Výživná a chutná

  Diabolská bambusovka ťahavá

Suroviny:
Cibuľa, mrkva, kaleráb, ružičkový kel, kapustné listy z hlávkovej kapusty, kapia, paprika biela(zelená), bambusové výhonky, šampiňóny, cesnak, tofu syr biely, 3-4 sušené feferóny, kocka kuracieho a kocka zeleninového bujónu, morská riasa, zázvorový nálev, hroznový olej, sójová omáčka, kukuričný a zemiakový škrob ,za kávovú lyžičku kuzu škrobu, 3 vajcia, šťava z 2 citrónov. Čo sa dá, môže byť v Bio kvalite.
Nádoby :  potrebujeme 2 (panvica a hrniec)
na panvici na hroznovom oleji orestujeme všetku zeleninu nakrájanú na malé čiastočky, pridáme tofu, keď začne zmes hnednúť, pridáme rozšľahané vajcia .
V hrnci uvaríme kocky, s cesnakom, feferónami , morskou riasou a sójovou omáčkou. Pridáme orestovanú zeleninu, všetky škroby a citrónovú šťavu a prevaríme.
Pred odstavením posypeme pažítkou a petržlenovou vňaťou.
Bambusovka vyzerá ako hustá zeleninová polievka, ťahavej konzistencie.
Je výživná a sýta.
Podáva sa v priehľadnom sklenom tanieri, alebo miske.
Chutí vynikajúco, jemne pikantne a takmer nebadane kyslasto.