PALACINKY PLNENÉ DUSENOU MRKVOU
Na palacinky: 300 ml mlieka, 1 vajce, 1 čl. oleja, 125 g celozrnnej múky (približne na 8 - 10 palaciniek)
Na plnku: čerstvá mrkva - 500 g, 100 g petržlenu alebo zeleru, 200 g kukurice, 2 cibule, vegeta, bazalka, karí, zelená petržlenová vňať, olej
Postup: Suroviny na palacinky zmiešame v mixéri a necháme 30 minút odležať. Pečieme na rozohriatej panvici slabo potretej olejom, hotové naplníme. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme najemno postrúhanú mrkvu a petržlen alebo zeler, okoreníme vegetou, troškou karí a bazalkou, nakoniec pridáme kukuricu. Mrkvu nepodlievame, zostane len mierne opražená, polosurová
RYŽA S HROZIENKAMI A ORIEŠKAMI
350 g ryže natural, 4 dl vody, 50 g lieskových orieškov, 50 g vlašských orechov, 50 g hrozienok, med na osladenie, olej
Postup: Ryžu varíme 20 min. v 4 dl vody a necháme 30 min dôjsť (pod perinou alebo vo vyhriatej rúre). Uvarenú ryžu zmiešame s posekanými orechmi, orieškami, namočenými hrozienkami, pokvapkáme olejom a podľa chuti osladíme medom.
STRUKOVINOVÁ POMAZÁNKA
500 g strukoviny (cícer, sója, biela fazuľa, šošovica), 10 lyžíc mletého sezamu (možno ho aj mixovať alebo nahradiť za studena lisovaným olejom), trochu citrónovej šťavy, soľ, cesnak, olej, celozrnný chlieb
Postup: strukovinu uvaríme, rozmixujeme na hladkú kašu, pridáme mletý sezam, pretlačený cesnak, podľa potreby olej a vodu. Podávame s celozrnným chlebom.